keskiviikko 5. maaliskuuta 2014

Omia mietteitä blogin pitämisestä


Haha

Asiatekstiä luvassa. Näitäkin yritän mahduttaa blogiini aina silloin tällöin. Blogi? Mikä se on? Mitä sillä tekee? Ja tärkein kenelle sitä teet? Näitä kysyin itseltäni ennen blogini aloittamista. Mitä hyötyä siitä on? Paljonkin. Ihan tosi, itse hyödyn blogin pitämisestä aivan valtavasti. En rahallisesti, en sponsoreiden kautta, en siitä että minulla olisi paljon lukijoita. Ei mitään maallista, vaan henkisemmällä tasolla. Saan suunnattomasti mielihyvää kirjoittaessani omista tapahtumistani sekä mietteistäni. Olen aina rakastanut päiväkirjoja, kirjoitin aikoinani joka päivä monen vuoden ajan päiväkirjaa, ja tykkään edelleen lukea näitä. Blogini vastaa itselleni aivan mainiosti rispaantunutta päiväkirjaa, kuvien kera. En tietenkään julkaise mitään niin henkilökohtaista jota esimerkiksi päiväkirjaani kirjoittaisin, tai mitään sellaista mikä voisi loukata jotakuta.

Tässä esimerkki osoitepolun linkittämisestä


Mikä siis on blogi? Blogi on internetissä oleva asiakirja, jota käyttäjä(t) ylläpitävät. Erilaisia blogeja on miljoonia, jotkut kirjoittavat lifestyle-blogeja, toiset taas ruoka-aiheisia. Voit itseasiassa kirjoittaa minkä tahansa aiheista blogia. Tai sitten voit olla tälläinen kuin minä, eli yhdistää kaiken maailman aiheet yhteen blogiin. Ei blogini nimi turhaan ole salainen maailma. Eniten rakastan sekamelska-blogien lukemista, kerrotaan tekemisistä laidasta laitaan, pääosassa on kuitenkin oma elämä. Voit kertoa koulunkäynnistä, harrastuksistasi ja kuulumisistasi. Tottakai pidän siitä jos blogissa esiintyy hevosaiheisia postauksia, muttei se todellakaan ole välttämätöntä.
Blogi-tekstit voivat koostua tekstistä ja kuvista, tai vain toisista. Pelkkää tekstiä on vähän puuduttava lukea, joten piristykseksi voi laittaa kuvia, vaikkeivat olisikaan ajankohtaista tai ovat asian vierestä. Tekstit täytyvät olla omakirjoittamia, tai jos ovat poimittuja (pätee myös kuviin) täytyy kohteen koko osoitepolku olla näkyvissä tai linkitettynä. Tärkeintä on että kirjoittaa itsestään, omista ajatuksista, ei keskity muihin ihmisiin varsinkaan heidän mollaamiseensa. Mitä jos ei ole mitään kirjoitettavaa? Aina on jotain kirjoitettavaa, kunhan käyttää mielikuvitustaan. Liian usein hyvät blogit kariutuvat siihen kun ei ole tapahtunut mitään tai ei keksi mitään kirjoittamisen arvoista. Mikäpä ei olisi kirjoittamisen arvoista? Ei kukaan jaksa seurata blogia, jonka pitäjä kirjoittaa ehkä kerran kuukaudessa kuvattoman lyhyen postauksen. Jokainen päivä on kertomisen arvoinen.

:D


Mitä minä teen blogillani? Rehellisesti sanottuna, olen kasvanut ihmisenä siitä lähtien kun olen aloittanut blogin pitämisen. Olen tullut avoimemmaksi asioistani, tiedostanut henkitason lukkojani, ja ennen kaikkea olen oppinut tuntemaan itseni. Miten se voi olla mahdollista pelkän asiakirjan avulla? Mieti, kerrot kaikki mielipiteesi, asiasi, rehellisesti.  Olet ollut ihan lukossa itsesi kanssa, tuntuu kuin pää olisi tyhjä. Yhtäkkiä sinulla onkin joku, jolle kertoa kaikki. Kaikki hyvät ja huonot hetket, pettymykset ja onnistumiset, tavotteet ja tapahtumat. Kirjoitan avoimesti elämästäni, tapahtumistani, mielipiteistäni ja asioistani, harrastuksista, perheestä kaikesta.

Kenelle sitä teet? Itselleni, ennen kaikkea. Totta kai myös lukijoille, mutta pääsääntöisesti itselle. Saa purkaa kaikki patoumat teksteillä, jotai ei ehkä osaisi mitenkään muuten ilmaista. Luulen että melkeinpä aina blogin pitäjät kirjoittavat asioita pääsääntöisesti itselleen. Vaikka lukijoita olisi kuinka paljon, tärkeysjärjestyksessä pitäjä on kärjessä. Uskoisin että mitä enemmän lukijoita on sitä vaikeampaa blogin pitäminen on. Joudut miettimään kovastikkin mitä voit sanoa ja miten, ettei lukijat loukkaannu. Se tekee pitämisestä haastavaa. Tai ettet ole liian tylsä. Lukijat kyllä tietävät mitä haluavat lukea, mutta tiedätkö sinä mitä haluat kirjoittaa? Kirjoitatko mitä haluat, vai mitä lukijat haluavat sinun kirjoittavan? Blogin pitäminen pitäisi olla se oma juttu, ei kenenkään muun. Ethän sinä päiväkirjaankaan kirjoita muitten ajatuksia tai mielipiteitä. Tietenkin lukijoiden ideat otetaan huomioon, mutta heillä ei ole mitään päätäntä valtaa blogissasi.

Tulipas taas tuhtia tekstiä, tälläisiä ajatuksia minussa herättää blogit ja niiden pitäminen.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti