keskiviikko 30. lokakuuta 2013

#2 Leffa-analyysi: Kirottu (The Conjuring)

Olimme kaverini kanssa leffassa parisen viikkoa sitten, kumpikaan ei halunnut mennä erinäisistä syistä mihinkään lemmenhömppäpömppä leffaan, vaan halusimme joko räiskintää tai kauhua. Ja päädyimme jälkimmäiseen.

(HUOM! SISÄLTÄÄ JUONIPALJASTUKSIA!)

Kirottu (The Conjuring) 2013


Kirottu
"Tarina alkaa sillä kun perhe, äiti, isä ja viisi tytärtä, muuttavat pahaa aavistamattomina maalaisomakotitaloon. Tavaroita raahatessa sisään ja purkaessa, alkavat perheen tyttäret leikkimään piilosta. Ideana on, että joka etsii, hänelle laitetaan side silmille, pyöritetään ympäri ja laskee esim. kymmeneen. Sillä aikaa muut menevät piiloon ja etsijä lähtee sokkona etsimään muita. Hän saa pyytää kolme taputusta josta hänen pitää löytää joku. Toinen tyttäristä menee komeroon piiloon ja etsijä löytää hänet. Samassa rytäkässä komeron seinään tulee halkeama ja lautoja lähtee irti. Selviää että alhaalla oli kellari, joka oli tukittu laudoilla. Perheen isä Roger lähtee tutkimaan kellaria ja löytää sieltä mielettömästi vanhoja esineitä mukaan lukien vanhan pianon. Perhe ei tiedä, löytäessään kellarin, vapauttaneensa demonin valloilleen joka on majaillut kellarissa.


Lorraine Warren
Perheen äiti, Carolyn, alkaa tehdä havaintoja oudoista asioista. Esimerkiksi, kaikki kellot pysähtyvät joka yö aikaan 3.07. Carolynille on alkanut öinä ilmestyä mustelmia ihan tyhjästä, jolloin hän epäilee raudanpuutosta. Perheen koira (joka ei suostunut astumaan taloon sisälle) kuolee omituisissa merkeissä. Linnut, jotka lentävät taloa kohti, lentävät suoraan taloa päin ja kuolevat. Roger lähtee työmatkalle ja Carolyn ja tytöt jäävät yksin kotiin. Yöllä alkaa kuulua taputuksia, ihan niinkuin heidän leikissään. Carolyn käskee tyttöjä nukkumaan, mutta hän huomaa että tytöt nukkuvat jo. Taputus kuuluu alhaalta. Carolyn on lähtemässä alakertaan, kun yhtäkkiä heidän kaikki taulunsa jotka roikkuivat seinällä, putoavat. Carolyn jatkaa alakertaan, taputus kuuluu kellarista. Kellariin päästyään, demoni sulkee Carolynin sinne, jolloin alkaa myös yläkerrassa tapahtua kummia. Perheen nuorimmasta päästä oleva tytär hakkaa päätänsä unissaan vanhaan vaatekaappiin, joka oli talossa jo perheen muuttaessa sinne. Isompi sisko siirtää siskonsa nukkumaan, ja huomaa noidan joka lymyää kaapin päällä. Noita hyökkää siskon kimppuun.


Kirottu

Tässä vaiheessa juoneen astuu mukaan pariskunta Ed ja Lorraine Warren, jotka ovat erikoistuneet tutkimaan pahoja henkiä. Carolyn pyytää heidät apuun ja he suostuvat tulemaan katsomaan. Lorraine on selvänäkijä, ja huomaa heti pahan hengen asuvan talossa heidän kanssaan. Hän näkee sen mm. Rogerin selässä, tyttöjen luona ja ulkona hirttäytyneenä. Hän haluaa päästä kellariin ja aistii siellä tapahtuneen jotain hirveää. Ed ja Lorraine päättävät ottaa jutun hoitaakseen ja asettuvat taloksi apulaistensa kanssa. He virittävät ansoja, kelloja ja kameroita ympäri taloa. He myös ottavat selvää mitä talossa on tapahtunut:

Talossa on asunut joskus noita, joka on saanut lapsen. Noita tappaa lapsen jumalan pilkaksi, kiroaa maat jotka omistaa ja hirttäytyy rannan puuhun. Tarkka kuolin aika on 3.07. Sen jälkeen talossa ja talon mailla on kadonnut ja hukkunut lapsi, äiti on tappanut lapsensa ja sisäkkö on tehnyt itsemurhan.

Henki suuttuu suunnattomasti Warrenien läsnäolosta ja alkaa näyttäytymään entistä enemmän. Hän valtaa perheen äidin kehon ja yrittää pakkomielteisesti saada Carolynin tappamaan lapsensa. Lapset saadaan juuri ja juuri pelastetuksi mutta henki on vallannut Carolynin, eikä tilanteeseen auta mikään muu kuin manaus.."

Leffan jälkeinen fiilis oli pelästynyt, suorastaan karmiva. Olen tyypillisen tyypillinen esimerkki siitä miten ihminen voi eläytyä elokuvaan, alan elää näkemääni elokuvaa ja oikein odottamaan että milloin jotain karmivaa saattaa sattua.  Mutta jälkikäteen mietin, että vain hyvät leffat saavat minut valtaansa eli tämä oli todella hyvä elokuva! Olen alkanut entistä enemmän nauttimaan pelon ja kauhun tunteesta, varsinkin sellaisesta joka välittyy elokuvista. Ihan mahtavaa, käykää toki katsomassa mikäli kauhuelokuvat kiinnostavat! Itse on nyt pakko antaa täydet pisteet, mahtavuutta!

★★★★★



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti