keskiviikko 5. helmikuuta 2014

Runebergin päivä ja Runebergintortut

Kuka oli J.L.Runeberg? Miksi hänellä on oma juhlapäivä? Mistä "Runebergintortut" ovat peräisin?

Johan Ludvig Runeberg eli vuosina 1804-1877, oli suomenruotsalainen kirjailija, runoilija ja toimittaja. Runebergia pidetään Suomen kansalliskirjailijana. Runebergin tunnetuin teos on Vänriikki Stoolin tarinat, jonka runot kertovat 1808-1809 vuosien Suomen Sodan sankareista. Myöhemmin avausrunosta "Vårt Land" sävellettiin Suomen kansallislaulu "Maamme"-laulu. Runeberg sai pian kuolemansa jälkeen lukuisia kunnianosoituksia. Mm. hänen kotinsa Porvoossa muutettiin Suomen ensimmäiseksi kotimuseoksi. Runebergille on pystytetty yhteensä kahdeksan muistopatsasta tai muistomerkkiä. Näkyvin Runebergin kunnianosoitus on kuitenkin "Runebergin päivä" eli runoilijan syntymäpäivä 5.2. Tämä on vakiintunut myös liputuspäiväksi. Päivää juhlistetaan syöden makeita Runebergintorttuja joiden kerrotaan saaneen alkunsa taiteilijan vaimolta Fredrika Runebergilta.

Runebergintortut

Runebergintortut ovat mantelisia ja arakkipunssilla tai rommilla maustettu lieriömäinen leivonnainen. Sen päällä on normaalisti vadelmahilloa sekä sokerikuorrutetta.

Pakkohan näitä oli kokeilla, reseptin nappasin jostain Pirkka-lehdestä.

200 g voita
2 dl sokeria
2 kananmunaa
n. 60 g piparkakkuja
80 g mantelijauhetta
2 dl vehnäjauhoja
1 ½ tl kardemummaa
1 ½ tl leivinjauhetta
2 ½ dl maitoa tai kermaa.

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Vaahdota pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää yksitellen kananmunat joukkoon voimakkaasti sekoittaen. Murskaa piparkakut hienoksi jauheeksi. Sekoita keskenään kuivat aineet. Lisää vaahtoon vuorotellen maitoa sekä kuivia aineita. Voitele ja korppujauhota muffinsivuoka (tai paperisetkin muffinsivuoat käyvät tai voit tehdä vaikka kakun). Lusikoi taikinaa vuokiin ja paista n. 20-25 min. Kumoa jäähtyneet leivokset. Laita vadelmahilloa leivoksen päälle pyöreään muotoon ja pursota sokerikuorrutetta vadelmahillon ympärille. Jos valkoinen sokerimassa kyllästyttää niin kokeile vaikka vaaleanpunaista. Vaaleansininenkin voisi toimia ;)

Olipas hyviä ja helppoja tehdä. Pitäisi ostaa lieriö muotteja niin ei tulisi niin kotitekoisen näköisiä ;)




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti